Monday, March 7, 2011

Nagyon citromos csirke alufóliában


Csöppet sem látványos recept. (Fénykép nem készült, az egész elfogyott még az este.) Másrészt viszont rendkívül diétás és ízletes: a csirke ritkán ennyire omló, puha.


Hozzávalók:

egy csirke

citrom

egy szál rozmaring

csombor, bors (zöld, fekete, fehér, vörös)


kevés vaj


A csirkét kívül-belül alaposan bedörzsölöm sóval, borssal, némi csomborral. A citromot előbb lereszelem, aztán nagyon vékonyan felszeletelem. A reszelt citromhéjat a vajba keverem.

A citromszeleteket a csöppet fellazított bőr alá dugdosom, jusson a hasüregbe is bőven. A rozmaring javát a hasába dugom, de jusson rozmaring is, citrom is a szárnya alá. A citromos vajba némi borsot őrölök, és a citromos vajat részbe elosztom a hasa, a bőre alatt, de hagyok a tetejére is: az alaposan fűszerezett csirkén elosztok néhány vajdarabkát, aztán az egészet szorosan alufóliába tekerem, három rétegben (vagy több: minél több, annál jobb lesz.) A vajba jöhet némi friss rozmaring is.

Közepesen erős sütőben sütögetem kb. 80 percig (nálam 200 fok, gázsütő), aztán szétnyitom a fóliát, és amennyiben ropogósabb bőrre vágyom, grillezem is egy kicsit. Amennyiben nem, hagyom még 20-30 percet, amíg elpárolog a leve. Ilyenkor már annyira megpuhul, hogy szinte leválik a csontokról, ami nem baj. Nem fő szét, tessék bátran kísérletezni.) Pikáns, majdnem teljesen zsírtalan elkészítési módja a szárnyasnak. Nem szabad túlfűszerezni. Olyan volt már, hogy a vajba némi citromlevet is kevertem, jót tesz neki.

Petrezselymes krumplival tálalom. Hidegen éppolyan jó.
2 comments:

Ottis said...

Jól hangzik, én szeretem!

Vörösbor said...

Ottis, kösz!

A citromlétől hihetetlenül omlós lesz. Mi nagyon szeretjük így.

Címkék