Saturday, May 7, 2011

Sáfrányos rizottó spárgával



Hozzávalók (két személyre):

- kb 17 deka rizs
- egy köteg újhagyma, egy cikk fokhagyma (a fokhagyma elmaradhat)
- 4-5 spárga
-fél liter - 1 liter alaplé vagy húsleves vagy zöldséglé (lehet kockából)
- vaj
-olaj
- só, bors
- parmezán

- csipetnyi sáfrány

-egy pohár fehérbor



A spárgát meghámozom, centis-kétcentis darabokra vágom, ízlés szerint. A fejeket félreteszem.
Nagyon kevés zöldséglével (ne lepje el) és csöpp vajjal megpárolom. Pár perc múlva, amikor majdnem kész, beledobom a fejeket is, azzal párolom készre. Félreteszem.

A sáfrányt feloldom a forró alaplében, a főzés vége fele leszűröm.

Csöpp olaj és vaj keverékén megpárolom a hagymát, a szárából is vágok bele jócskán. Amikor áttetsző, rádobom a rizset, kavargatom, áttetszőre párolom ezt is. Amikor a rizs szép üveges lesz,
apránként felöntöm a borral. Amikor a bor elfőtt, és a rizs már odakapna, elkezdem feltölteni a forró levessel. Némi munka akad vele, a jó rizottóért meg kell dolgozni: lefő, töltöm, lefő, töltöm, vigyázok, ne főzzem túl. Nem kavargatom, ha szükséges villával vagy húsvillával megpiszkálom. Amikor (szemre) majdnem kész, beleteszem a spárgadarabkákat, levestől, beleteszem a leszűrt sáfrányt is. Összepárolom, kóstolom, jócskán borsozom is, ha kell sózom. Amikor kész, rádobom a spárgafejeket, egy fél percet rotyog még, kész.

Cseppnyi vajat szórok a tetejére, parmezánt reszelek rá, tálalom.
Használhatok egy teljes köteg is: ilyenkor valamivel több parmezán megy rá a végén, önálló fogás. A vaj elhagyható, nagyszerű vegetáriánus fogás lesz belőle. A bor viszont marad.

Valamivel több bort használok, nem árt neki, túlozni azért nem kell.

(Eredeti recept itt.)

No comments:

Címkék