Saturday, February 6, 2010

Pizza



Ez az a recept, amely mindig bevált. Eredetileg Margherita, itt gomba, prosciutto, olajbogyó és mozzarella a feltét most.

Hozzávalók: fél kiló liszt, 20 gramm élesztő, egy kanál cukor vagy méz, csöpp só, 5 kanál olívaolaj, egy pohár langyos víz.

Pizaszószhoz: sűrített paradicsom, só, 4 vagy öt kanál olívaolaj, rozmaring, oregano.

Az élesztőt megfuttattom egy csésze langyos mézes vagy cukros vízben. Beleteszem a lisztbe, hozzáadok 5 kanál olajat, megdagasztom (kenyérsütő gép nincs, robot viszont van, szépen elvégzi az, vagy a mixer) - nem túlságosan puha tészta lesz belőle, amely nem ragad a kézhez. Letakarom, megyek a dolgomra.

Legalább három órán át kelesztem, akkorra szépen a duplájára kel: akkor megint dagasztom, ezúttal kézzel, finoman. Lesz belőle két nagyobb vagy négy kisebb pizza, eszerint négy vagy két golyó lesz a megkelt tésztából. A sütőt a lemagasabb hőfokra állítom, a pizzát a formába teszem, hagyom még állni úgy fél órát.

Közben elkészítem a pizzaszószt: a paradicsomkonzervbe teszem az olajat, nagyon kevés vizet, csepp sót, rozmaringot vagy bazsalikomot, forralom pár percet, nem sokat. A végén beleszórom az oreganót is.

Az alapot vékonyan megkenem a szósszal, ráteszem feltétet, esetleg még egy csepp oreganót, megy a sütőbe a középső vagy felső rácsra úgy tíz percre (sütőfüggő). Nyáron még ennyit se, paradicsomszeletek, olajbogyó és sajt megy rá, no meg oreganó.

Gyönyörűen megkel, ugyanakkor nagyon vékony és ropogós lesz. Eredeti recept, fázisfotókkal itt. (Az egyik kedvenc blogom; igényes, változatos, nagyon pontos receptek vannak rajta.)

No comments:

Címkék