Sunday, April 24, 2011

Tárkonyos-lestyános báránycsorba



A jó csorba egyik titka a fűszerezés: a tárkony, a lestyán és a petrezselyem nemcsak ízesít, gyógynövényként is használatos. A zsírosabb, nehezen emészthető (a bárányhús, a közhiedelemmel ellentétben, nem tartozik a könnyű fogások közé) levesek egyik elengedhetetlen tartozéka a lestyán.

A másik a korpacibere. Vitaminban gazdag, rendkívül jóízű, nem utolsósorban pedig könnyen emészthetővé teszi az olykor emészthetetlenül nehéz húsból főzött csorbákat is.

Így válik a zsíros húsleves emészthető, egészséges eledellé, valóságos vitaminbombává --noha nem ezért szeretjük.

Hozzávalók:

- kb. másfél kiló - két kiló bárányhús és csont, vegyesen (nyak, gerinc, borda, stb., minden ami nem megy a sültbe)
- 2 - 3 három közepesen nagy murok
kb. két petrezselyem- és- vagy paszternák, legjobb vegyesen
- egy kisebb zeller vagy ennek megfelelő zellerdarabka, esetleg szárított zeller
- három köteg zöldhagyma, szárastól (vagy két hagyma)
- egy köteg tárkony
- egy köteg lestyán
- egy köteg petrezselyemzöld (elmaradhat)
- 20-25 szem bors
- kb 10 deka rizs
- egy-két tojás (elmaradhat)
- tejföl
5 liter víz, fél liter korpacibere

A bárányhúst megtisztítjuk, kíméletlenül l kivágjuk a faggyút, inakat, alaposan megmossuk és előkészítjük: vizet forralunk, a zubogó vízzel leöntjük a húst, állni hagyjuk 5-10 percet. Amikor a víz már nem forró, egy citrom levét belefacsarjuk (vagy egy-két kanál ecetet), állni hagyjuk még pár percet. Ez elveszi a bárány oly sokak által méltán utált hullaszagát és mellékízét. Ezek után még egyszer leöblítjük a húst.

A zöldséget (amennyiben zöldhagymát használunk, aprítsuk fel mindenestől) és a bárányt odatesszük főni hideg vízben. Beleszórjuk a sót, borsszemeket,közepesen lassú tűzön főzzük jó órán át. Hab képződik majd, a habot leszedjük. Amikor a hús puhulni kezd, beletesszük a megmosott rizset is, azzal főzzük tovább. A korpaciberét egy külön edényben felforraljuk.

Újabb húsz perc múlva a levesbe öntjük a felforralt ciberét (a leves már kész van), azzal forraljuk tovább néhány percig. A tárkonyt és lestyánt felaprítjuk, és a levesbe szórjuk. Lehúzzuk a tűzről. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, felengedjük néhány kanál levessel, lassan a csorbába csorgatjuk. Megkóstoljuk, szükség szerint még sózzuk, borsozzuk, van aki csipőspaprikát is szór bele, én nem. Megszórhatjuk a felvágott petrezselyemzölddel is.

Főzés közben vigyázzunk, ha a lé túlzottan leapad, töltsük fel, de sohasem többel, mint ami elfőtt.

Rendkívül kiadós levesünk lesz, kb. négy személyre és két napra elegendő.

Ököruszályból vagy disznóból éppily ízletes, és ez az alaprecept: ha marhából készül, lehetőleg ne hagyjuk ki belőle a tojást a végén, sokkal jobb vele.













5 comments:

Kati said...

Ez nagyon finom lehet.

Vörösbor said...

Az bizony. Sokat kerestem ezt a receptet.

Roger said...

kedves Vörösbor,

mit gondolsz a rizs gerslivel való helyettesítéséről?

félő, hogy a Vásárcsarnokban nem találok majd friss lestyánt... úgyhogy ilyen irányban még kell kutassak. megtetszett a recept.

Vörösbor said...

Nem próbáltam - szerintem lehet, esetleg úgy is, hogy a tányérban teszed hozzá. Ha már használtad levesbe, miért ne, az ízén cseppet változtatni fog esetleg. Amennyiben rizset használsz mégis: inkább kevesebbet a megadott mennyiségnél, ugyanis nagyon megduzzad, magába szívja a levest.

Lestyánt érdemes szerezni valahonnan (mifelénk nagyon olcsó, sokféleképpen lehet eltenni télire.)

Esetleg próbálkozz szárított lestyánnal, de akkor vigyázz az adagolással.

A tojást (ha bárányból vagy zsíros húsbólfőzöd) - nyugodtan elhagyhatod, noha nagyon feldobja.

Roger said...

akkor lestyán esetleg szárított lesz. gersli marad. tojást, igen olvastam, de nem hagynám el.

köszönöm a választ. ha elkészül beszámolok.

Címkék