Thursday, January 12, 2012

Pikáns - csípős virsli páclében főzve -- a virsli kicsit másképpen.Ez a főzési mód a legunalmasabb virslit (vagy lengyelkolbászt) is feldobja --  de csak bélbe töltött virsliből lesz igazán jó. (A képen látható virsli amúgy rendkívül jó minőségű -- a különbség a pikáns páclében való főzés és a sima virslifőzés között azonban több mint számottevő.)

Hozzávalók:
 ( egy-két liter vízhez számolva)
- két babérlevél
- 10-12 szem mustármag
-10-12 szem koriandermag
 -10-12 szem bors
 -egy pohár tárkonyecet (kb. két deci)
 - ugyanannyi fehérbor (elmaradhat, de minek -- különösen zamatos lesz tőle)
 - virsli

 Lassú tűzön, , megfőzöm a páclevet, gyöngyöztetve inkább,  hagyom állni, ismét gyöngyöztetem,  forralni kezdem, a végén beleöntöm az ecetet és a bort, főzöm még egy percig, aztán beledobom a virslit is, nagyon lassú tűzön főzöm két percig. (Aki attól fél, hogy megreped a héja, elolthatja alatta a tüzet.) Hagyom állni amíg hűl egy kicsit, hadd járja át a virslit a páclé. Állítólag jót tesz neki, ha áll néhány órát, nem próbáltam. Így, ahogy van, sietősen: a virsli egyik legkedveltebb elkészítési módja lett nálunk. Ünnepivé, különlegessé teszi ezt a hétköznapi fogást.

(A páclevet aztán ki-ki variálhatja kedve szerint -- ünnepi alkalomra több bor is jöhet bele. A tárkony- vagy más fűszeres ecet azonban ne maradjon ki belőle.) A szokásos módon tálalom, mustárral vagy tormával, ízlés szerint.

(Az ötlet egy román fórumról származik.)

update: hagyjuk állni, jót tesz neki. Fél napot, egy napot -- minél több, annál jobb. Kipróbáltam.

2 comments:

Hobbychef said...

Érdekes változat. Azt, hogy pikáns, értem, de mitől csípős? Se bors, se chili nincs a páclében.

Vörösbor said...

Van benne bors, nem is kevés. Az ecet, bors és mustármag együtt biza lehet csípős.

Címkék