Tuesday, February 7, 2012
Spenótos-gombás kenyérfelfújt -- nyomor luxuskivitelben.
A hozzávalók mennyisége változhat -- lehet több vagy kevesebb spenótot, gombát, miegymást használni.
Hozzávalók:
- negyed kiló száraz vagy gyengén pirított kenyér, szeletelve
-kb. húsz-huszonöt deka spenót (fagyasztott)
- másfél - két csészényi gomba (fagyasztott) -- most szegfűgomba, hozzá fél marék szárított vargánya.
- három-négy gerezd fokhagyma
- két-három csésze tej
- négy tojás
- kevés olaj, só, bors, szerecsendió, egy púpos kiskanálnyi kakukkfű
- másfél csészényi reszelt sajt, vegyesen -- parmezán, cheddar, ami van. Minél átütőbb, erősebb ízű, annál kevesebb. Semleges ízű sajtból jöhet több is.
A kenyérszeleteket (én most fehéret használtam) alaposan bedörzsölöm fokhagymával. Félreteszem. Cseppnyi olajon vagy vajon megfuttatok egy gerezd foghagymát, a spenótot kevés tejben megpárolom, nagyon kevés sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezem. Amikor kész,mixelem, ha kell, félreteszem.
Egy cikk fokhagymát megfuttatok olajon vagy vajon,rádobom a gombát (a szárított gombát előkészítem ha kell), sózom, borsozom, puhára párolom. A vége felé kakukkfűvel ízesítem.
A kenyeret felkockázom (kb két centinyi kockákra), összekeverem a spenóttal, gombával, reszelt sajttal. Felverem a négy tojást, ráöntök úgy két csésze tejet, sózom, borsozom ezt is. (A sóval vigyázni.) A tojásos tejet ráöntöm a spenótos-gombás-sajtos kenyérre, hagyom állni jó tíz percet, hogy a kenyér megszívja magát, aztán a masszát alaposan kivajazott formába öntöm, és erős tűzön sütögetem jó ötven percet, amíg szépen megpirul. Vigyázzunk, ha lehet inkább nagyobb formát válasszunk, ne rétegezzük túl. (Úgy másfél-két réteg az ideális). Amikor az alja-teteje szépen megpirult, kész is.
(A New York Times receptje alapján, kissé módosítva.)
Mivel minden hozzávalót külön sózunk, nagyon vigyázzunk, ugyanis fontos, hogy a tojásos tejbe is kerüljön. A gombába több kakukkfű is kerülhet, a spenótnak sem ártott meg a szerecsendió.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Címkék
- afgán (1)
- alma (2)
- amerikai (1)
- amerikai konyha (1)
- ázsiai citromfű (1)
- bárány (1)
- bazsalikom (2)
- befőzés (1)
- bolo pretu (1)
- bor (2)
- borzalom (1)
- cajun-kreol (1)
- cantuccini (1)
- citrom (1)
- citromfű (1)
- comfort food (1)
- creme fraiche (1)
- crumble (1)
- cseresznye (1)
- csirke (6)
- csombor (1)
- csorba (1)
- cukor (1)
- curry (2)
- desszert (7)
- diétás (3)
- dió (3)
- divat (1)
- édesburgonya (2)
- édesség (2)
- egyéb (1)
- előétel (2)
- epediéta (1)
- eper (1)
- etno (7)
- felfújt (2)
- főétel (1)
- főfogás (1)
- Főzzünk örömmel (1)
- fürjtojás (2)
- gasztróajándék (1)
- gasztrotársadalom (1)
- gluténmentes (1)
- gomba (5)
- gorgonzola (1)
- gyömbér (2)
- gyomordiéta (1)
- gyümölcskenyér (2)
- gyümölcsleves (1)
- hagyma (2)
- Hal (1)
- helyesírás (1)
- hidegtál (5)
- hús (3)
- húsgombóc (1)
- húsvét (1)
- indiai (2)
- juhtúró (1)
- kalács (1)
- kapor (2)
- kápszta (1)
- karfiol (3)
- kelt tészta (1)
- kenyér (3)
- keserűgomba (1)
- kínai (1)
- köret (1)
- korpacibere (1)
- kreol (1)
- krumpli (1)
- laskagomba (2)
- lestyán (1)
- leves (9)
- madártej (1)
- máj (2)
- máléliszt (1)
- mandula (2)
- maradékfelhasználás (2)
- maradékhasznosítás (2)
- Marcella Hazan (2)
- mogyoró (1)
- mozzarella (1)
- muffin (1)
- olasz (2)
- öregtészta (1)
- padlizsán (3)
- palacsinta (1)
- paradicsom (3)
- paradicsomleves (1)
- perzsa (1)
- pesto (1)
- pikáns (1)
- pisztácia (1)
- pizza (1)
- Polcz Alaine (1)
- puliszka (1)
- puliszkafelfújt (1)
- Radu Anton Roman (1)
- rahát (1)
- rebarbara (1)
- reggeli (1)
- rizottó (1)
- rizs (1)
- rizskrém (1)
- sajt (1)
- saláta (2)
- sonka (1)
- sós sütemények (3)
- spárga (5)
- spárgaleves (1)
- spenót (1)
- spoonbread (1)
- szakácskönyv (2)
- szárított paradicsom (3)
- szósz (1)
- tárkony (1)
- tej (1)
- tészta (3)
- thai (1)
- tojás (4)
- töltöttkápszta (1)
- tortang talong (1)
- túrógombóc (1)
- vacsora (3)
- vanília (1)
- vaníliás cukor (1)
- vegetáriánus (3)
- vendégváró (1)
- vendégváró. (1)
- virsli (1)
- vörös áfonya (1)
- zakuszka (1)
- zöldség (11)
- zöldségleves (1)
No comments:
Post a Comment