Monday, January 25, 2010

A bolo pretu
Felnőttbarát sütemény, hogy finoman fejezzem ki magam. Ha ragaszkodom az eredeti recepthez a gatyám is rámegy, ám a recept csali, ezt is úgy tartják be mint én a tízparancsolatot, vagyis sehogy, a lényeg ezúttal úgysem sikkadhat el.

Noha a legtöbb hozzávaló nagyon drága, megéri mégis: hetekig vagy hónapokig áll el, sokat csak az alkoholisták ennének belőle, ilyenkor tűnődöm azon, hogyan vezessek áramot a hűtőbe, netán a szomszéd korcs pitbullját állítsam a spájz elé.

Eredetileg gyümölcskenyérnek indult, a mazsolát, diót, mandulát, kandírozott és aszaltgyümölcsöt (vegyesen több volt mint félkiló, cseresznye, szilva, datolya, füge, hecserli, kiwi, banán) rumba áztattam, egy napig ázott volna, lett belőle hét. Egy hét múlva, ez még a tavaly ősszel volt, megsütöttem, naponta meglocsoltam egy kis rummal, portóival, és másnap rögvest nekiláttam előkeresni az eredeti receptet: motoszkált bennem, hogy én ezt ismerem, kóstoltam is, és hogy ez lehetett a Váncsa István megénekelte bolo pretu, a híres curacaoi fekete torta, amint itt következik:

"... kell negyed kiló cukrozott gyümölcs, vegyesen, ami van, plusz negyed kiló aszalt gyümölcs, egyebek közt mazsola, füge. datolya és aszalt szilva is. Kell még öt deka kesudió, öt-öt evőkanál Curacao, Creme de caco, malaga vgay marsala és melasz. A szárazanyagot robotgéppel durván összeőröli a főzőmester, rálocsolja a folyadékokat, lefóliázza és beteszi a hűtőbe, aztén vár egy hétig, kettőig, háromig, tudja a fene. Mindenesetre egyszer nekibuzdul, robotgépben összedolgoz tíz deka puha vajat tizenöt deka barna cukorral, egy kiskanál őrölt fahéjjal, fél-fél kiskanál őrölt szegfűborssal és amarettóval, fél mokkáskanál őrölt szegfűszeggel és fél zacskó vaníliás cukorral. Amikormindez jól kikeveredett, egyenként belelöttyent három felvert tojást, majd beleteszi a hetek óta érlelt gyümölcskeveréket az áztatólével együtt, a legvégén pedig beleszór tizenöt deka lisztet. Ezzel már épp csak összekeveri, kiolajozott formába önti, és lassú tűznél süti egy óráig. (...)
Ehelyett tehát jól meglocsolja a masszívumot rummal vagy konyakkal, fóliába csomagolja és a hűtőbe teszi. Aztán minden héten kibontja és még egy kis konyakkal locsolja meg,, ettől a torta egyre illatosabb lesz és egyre finomabb."

Recept még itt és itt.

Karácsonyra már a recept szerint készültem, a képen a karácsonyi bolo pretu látható, sajnos napokon belül elfogy. Én azért egyszerűbben készítettem, a bolon pretu sem olyan fekete anyagilag mint amilyenre a receptek festik. Az elkészítése is egyszerű, az igaz, hogy több hétig tart. A gyümölcsöket, jó fél kiló, rumba áztattam, aztán adtam még hozzá mazsolát, datolyát, mikor mi volt, amikor a jamaicai rumom elfogyott, román rummal töltögettem fel a a konglomerátumot. Aprítani nem kellett, pár nap múlva sűrű illatos massza lett belőle amúgyis. Úgy három hét múlva aztán nekiálltam, négy tojást percekig habosítottam kb 20 deka cukorral (ez sok is, hozzá kell számolni a cukrozott gümölcsök cukortartalmát), egy tábla vajat tettem bele, rumot, konyakot, narancslikőrt, marsala helyett portóit, valamint reszelt narancshéjat, mandula esszenciát és vodkás vaníliaesszenciát, beletöltöttem a gyümölcsöt alkoholostól, a fűszereket (valamivel többet mint Váncsa írt vagy a többi recept de csak jót tett neki), a végén hozzáadtam a lisztet, kivajazott formába tettem, egy órán át sütöttem. A többi aztán valóban zseb és önmegtartóztatás dolga, a képen levő (maradék) példányt már több mint egy hónapja öntözgetem, ezt is mikor mivel, a meglevő alkohollal még hetekig bírná újabb öntözgetés nélkül.

A legtöbb recept melaszt ír, az nem volt, csak most kaptam a Corában, helyette barnacukrot karamellizáltam csöpp vajjal, jó így is, egyesek direkt ezt ajánlják melasz helyett. Azóta mást nem sütöttem, nem is kellett. A megadott mennyiségből két formányi lett.

2 comments:

Garffyka said...

Nagyjából hány fokon és mennyi ideig sütötted? Ha még emlékszel rá :)
Köszönöm.

Vörösbor said...

Hogyne emlékeznék: gázsütőben 220 fokon (később lehúztam 200-ra) kb másfél óráig. Ez a 200 nyilván más lesz vilanysütőben. Közepesen erős, nem túl erős láng (mintha egy nagyon gazdag püspökkenyeret sütnél).

Namármost a legtöbb recept kb 60 percet ír, nekem még egyszer sem volt elég. A sok áztatott gyümölcs miatt a tészta maga is nedves lesz, tehát szerintem több idő kell.

Címkék