Tuesday, February 2, 2010

Fusilli sonkás-sajtos bormártással


Az eredeti recept ott található a Lorien blogjában. Kitűnő, többször is meg-
főztem a recept szerint.

Valamennyit azért változtattam rajta, azt viszont leírom. Hozzávalók: lásd a Lorien blogja, fentebb, a mennyiséget és megadott arányokat érdemes betartani. Kell hozzá fusilli vagy penne, sonka, szalonna, mikor mi van (ma prosciutto volt, valamint főtt disznókebel, elárulom, működik az csupáncsak füstölt szalonnával is, sőt), fokhagyma, tejszín és/vagy creme fraiche, parmezán, többféle reszelhető sajt, bors, szerecsendió, fehérbor.


Odateszem a tésztát. A sonkát, szalonnát csíkokra vágom, olívaolajon megfuttatom két-három felaprított fokhagymacikkellyel (lehet több is, főleg ha kínai a fokhagyma), amikor a szalonna és sonka kicsit odakap felöntöm fél csésze- egy csésze fehérborral, forralom pár percet, nem sokat, tejszín vagy creme fraiche megy bele, azzal is forralom pár percet, megkóstolom, jön bele szerecsendió és bors bőkezűen, kóstolom, beleszórom a reszelt sajtot, minél többféle és minél markánsabb ízű annál jobb, ismét kóstolom, ha túl sűrű felengedem a fusilli főzővizével és további fehérborral, kóstolom, fűszerezem ha kell, kész. A tésztára öntöm, parmezánt szórok rá, elfogyasztom a maradék bor mellé.

Namármost, a creme fraiche nagyon drága, és csak ezért a receptért nem éri meg, egyébként másért se nagyon, mármint ezen az áron. Másrészt azonban nagyon is megéri, a creme fraiche ugyanis nem tejszín és nem is tejföl, nem folytatom, értekeztek róla épp elegen. Van egyéb előnye is, nemcsak az ára, a creme fraiche ugyanis főzhető, más az állaga, olcsóbb is mint a tejszín.
Érdemes tehát megpróbálni, először ezt is Váncsa István könyvében láttam, később utánanéztem, és valóban: a lényeg az, hogy tejszínt összekeverünk tejföllel vagy íróval, alaposan felrázzuk, letakarjuk, hagyjuk állni vagy egy napot, közben megkeverjük, másnap mehet is a hűtőbe, eláll egy hetet, tíz napot. Creme fraiche receptek (angolul) itt és itt.

Kipróbáltam, működött. Habtejszínből meleg szobában az igazi, egy nap alatt kész, de itt is érdemes kísérletezni.







1 comment:

Anonymous said...

jo kezdet

Címkék