Sunday, June 5, 2011
Diétás húsgombóc leves
Hozzávalók (négy személy):
- két köteg leveszöldség (új murok, petrezselyem, zeller, jöhet még zöldhagyma szárastól)
- nagyon kevés szárított paprika és paradicsom
- fél csirkemell - egy csirkemell (bármilyen csirkeaprólék jó, csonttal egyetemben)
- petrezselyemzöld, zellerlevél, nagyon kevés lestyán (elmaradhat), kapor (elmaradhat)
- kb két evőkanál rizs
- pár csepp citrom, csipetnyi szárított gyömbér (vagy nagyon kevés friss)
- só, bors (húsz szem körül, lehet kevesebb), paprika
- vegeta vagy vegamix (elmaradhat)
- csepp reszelt hagyma és fokhagyma (szárított is jó, nagyon kevés kell belőle)
- egy tojás (diétázóknak, epeérzékenyeknek elég a fehérje is)
- prézli vagy liszt
A megtisztított zöldségeket odateszem főni kevés vízben, közepes tűzön. A hiedelemmel ellentétben a leves (legalábbis a zöldségleves) se különb a mondanivalónál, kimondottan rosszat tesz neki, akárhányszor bő lére eresztik. Később, amikor az íze összeáll, akkor lehet hígítani, előtte kár. Sózom, borsozom, csepp gyömbérrel ízesítem. A rizset megmosom, odateszem főni.
Mixerben vagy késsel felaprítom a húst. Beleütök egy tojást (elég a fehérje is, az is megköti), alaposan sózom, borsozom, paprikázom, apróra vágott petrezselymet és kevés kaprot szórok bele, nagyon kevés reszelt hagymát és fokhagymát vagy csipetnyi szárított hagymát és fokhagymát. Összekeverem a főtt rizzsel, kevés prézlit szórok bele, annyit amennyit egy formázható de nem túl lágy állag megkíván.
Vizes kézzel apró gombócokat gyúrok (minél több a prézli, annál kisebbeket, a prézlitől ugyanis megduzzadnak majd), lobogó sós vízben kifőzöm. Nem kell sokat főzni, azért főzöm előre a rizset.
Közben lassacskán kóstolgatni kezdem a levest, felengedem tetszés szerint, tovább ízesítem: a vége fele jöhet bele egy kevés lestyán, zellerlevél. A végén pár csepp citromlével ízesítem (elmaradhat.) A gombócokat elosztom a tányérokban, a levest rámerem.
Zsírmentes, nagyon diétás leves, jó maradékfelhasználásra is: bármilyen maradék hús, nagyon kis mennyiségben, felhasználható, akár vegyesen is. Ha rizzsel szaporítjuk, nem ront az ízén, ha prézlivel, esetleg főzzünk előre ki egy gombócot és nézzük meg, nem kell-e utánafűszerezni.
Ezt a húsgombócot gyakran főzöm zöldborsólevesbe vagy paradicsomlevesbe is.
Labels:
diétás,
epediéta,
gyomordiéta,
húsgombóc,
leves,
maradékfelhasználás,
zöldség
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Címkék
- afgán (1)
- alma (2)
- amerikai (1)
- amerikai konyha (1)
- ázsiai citromfű (1)
- bárány (1)
- bazsalikom (2)
- befőzés (1)
- bolo pretu (1)
- bor (2)
- borzalom (1)
- cajun-kreol (1)
- cantuccini (1)
- citrom (1)
- citromfű (1)
- comfort food (1)
- creme fraiche (1)
- crumble (1)
- cseresznye (1)
- csirke (6)
- csombor (1)
- csorba (1)
- cukor (1)
- curry (2)
- desszert (7)
- diétás (3)
- dió (3)
- divat (1)
- édesburgonya (2)
- édesség (2)
- egyéb (1)
- előétel (2)
- epediéta (1)
- eper (1)
- etno (7)
- felfújt (2)
- főétel (1)
- főfogás (1)
- Főzzünk örömmel (1)
- fürjtojás (2)
- gasztróajándék (1)
- gasztrotársadalom (1)
- gluténmentes (1)
- gomba (5)
- gorgonzola (1)
- gyömbér (2)
- gyomordiéta (1)
- gyümölcskenyér (2)
- gyümölcsleves (1)
- hagyma (2)
- Hal (1)
- helyesírás (1)
- hidegtál (5)
- hús (3)
- húsgombóc (1)
- húsvét (1)
- indiai (2)
- juhtúró (1)
- kalács (1)
- kapor (2)
- kápszta (1)
- karfiol (3)
- kelt tészta (1)
- kenyér (3)
- keserűgomba (1)
- kínai (1)
- köret (1)
- korpacibere (1)
- kreol (1)
- krumpli (1)
- laskagomba (2)
- lestyán (1)
- leves (9)
- madártej (1)
- máj (2)
- máléliszt (1)
- mandula (2)
- maradékfelhasználás (2)
- maradékhasznosítás (2)
- Marcella Hazan (2)
- mogyoró (1)
- mozzarella (1)
- muffin (1)
- olasz (2)
- öregtészta (1)
- padlizsán (3)
- palacsinta (1)
- paradicsom (3)
- paradicsomleves (1)
- perzsa (1)
- pesto (1)
- pikáns (1)
- pisztácia (1)
- pizza (1)
- Polcz Alaine (1)
- puliszka (1)
- puliszkafelfújt (1)
- Radu Anton Roman (1)
- rahát (1)
- rebarbara (1)
- reggeli (1)
- rizottó (1)
- rizs (1)
- rizskrém (1)
- sajt (1)
- saláta (2)
- sonka (1)
- sós sütemények (3)
- spárga (5)
- spárgaleves (1)
- spenót (1)
- spoonbread (1)
- szakácskönyv (2)
- szárított paradicsom (3)
- szósz (1)
- tárkony (1)
- tej (1)
- tészta (3)
- thai (1)
- tojás (4)
- töltöttkápszta (1)
- tortang talong (1)
- túrógombóc (1)
- vacsora (3)
- vanília (1)
- vaníliás cukor (1)
- vegetáriánus (3)
- vendégváró (1)
- vendégváró. (1)
- virsli (1)
- vörös áfonya (1)
- zakuszka (1)
- zöldség (11)
- zöldségleves (1)
No comments:
Post a Comment