Saturday, June 18, 2011
Nyári paradicsomleves
Hozzávalók (négy személy):
- 1 kiló érett paradicsom (minél édesebb fajta)
- két-három szál bazsalikom
- két leveskocka vagy alaplé
- egy köteg zöldhagyma
- két-három cikk fokhagyma
- egy köteg leveszöldség vagy ennek megfelelő szárított zöldség
- csipetnyi zellerlevél (elmaradhat)
- só, bors
- tejföl, parmezán
- olaj
-vékony kenyérszeletek
A paradicsomot meghámozom, a közepét kivágom.
A hagymát és a leveszöldséget felaprítom. A hagymát és fokhagymát megfuttatom kevés olajon, mellédobom a bazsalikomot, azzal párolom áttetszőre. (Ha a hagymára dobom a bazsalikomot,
erőteljesebben veszi át az illatát és zamatát. Paradicsomszósznál hasonlóképpen járok el, a hagyma és bazsalikom előre elkészíthető, nem árt meg neki ha áll, sőt.)
Rádobom a felaprított leveszöldséget vagy a szárított zöldséget (vigyázzunk az adagolással, a sok itt nem jó - két kis murok, egy apró petrezselyem, egy körömnyinél kisebb zellerdarabka), a fazékba dobom a hámozott paradicsomot is. Lefedem, lassú tűzön forralom jó húsz percet. Húsz perc múlva feltöltöm kb. másfél-két csésze vízzel, ízlés szerint, beledobom a leveskockákat is, borsot tekerek rá, nem sokat, beledobom a zellerlevelet ha van. Tovább főzöm, további húsz perc múlva a paradicsom majdnem kész.
Vékony kenyérszeleteket serpenyőben, olajon barnára pirítok, megfordítom, sajtot szórok rá, tovább pirítom. Amikor mindkét oldala szép aranybarna, papírtörülközőre szedem, leitatom róluk az olajat.
A levest megkóstolom, ízlés szerint sózom-borsozom (cukrozni nem kell, ha a paradicsom eléggé édes fajta és érett - ha nem az, nem árt.)
Blenderben vagy szűrőben átpasszírozom (a merülőfejes mixer is jó), a kapott pépet beledolgozom (vagy sem).
Tálaláskor tányéronként egy-két kiskanálnyi tejfölt teszek a tányérba, parmezánt reszelek rá, a sajtos pirítóssal tálalom.
Nagyon gazdag, illatos, tiszta ízű nyári leves - mivel itt a friss hozzávalók a fontosak, konzervparadicsomból nem megy. Ilyenkor gyakran főzöm - az ősz beálltával egy évet várhatok megint, erre a paradicsomra, a fényre, a nyárra.
Labels:
bazsalikom,
leves,
paradicsomleves,
szárított paradicsom
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Címkék
- afgán (1)
- alma (2)
- amerikai (1)
- amerikai konyha (1)
- ázsiai citromfű (1)
- bárány (1)
- bazsalikom (2)
- befőzés (1)
- bolo pretu (1)
- bor (2)
- borzalom (1)
- cajun-kreol (1)
- cantuccini (1)
- citrom (1)
- citromfű (1)
- comfort food (1)
- creme fraiche (1)
- crumble (1)
- cseresznye (1)
- csirke (6)
- csombor (1)
- csorba (1)
- cukor (1)
- curry (2)
- desszert (7)
- diétás (3)
- dió (3)
- divat (1)
- édesburgonya (2)
- édesség (2)
- egyéb (1)
- előétel (2)
- epediéta (1)
- eper (1)
- etno (7)
- felfújt (2)
- főétel (1)
- főfogás (1)
- Főzzünk örömmel (1)
- fürjtojás (2)
- gasztróajándék (1)
- gasztrotársadalom (1)
- gluténmentes (1)
- gomba (5)
- gorgonzola (1)
- gyömbér (2)
- gyomordiéta (1)
- gyümölcskenyér (2)
- gyümölcsleves (1)
- hagyma (2)
- Hal (1)
- helyesírás (1)
- hidegtál (5)
- hús (3)
- húsgombóc (1)
- húsvét (1)
- indiai (2)
- juhtúró (1)
- kalács (1)
- kapor (2)
- kápszta (1)
- karfiol (3)
- kelt tészta (1)
- kenyér (3)
- keserűgomba (1)
- kínai (1)
- köret (1)
- korpacibere (1)
- kreol (1)
- krumpli (1)
- laskagomba (2)
- lestyán (1)
- leves (9)
- madártej (1)
- máj (2)
- máléliszt (1)
- mandula (2)
- maradékfelhasználás (2)
- maradékhasznosítás (2)
- Marcella Hazan (2)
- mogyoró (1)
- mozzarella (1)
- muffin (1)
- olasz (2)
- öregtészta (1)
- padlizsán (3)
- palacsinta (1)
- paradicsom (3)
- paradicsomleves (1)
- perzsa (1)
- pesto (1)
- pikáns (1)
- pisztácia (1)
- pizza (1)
- Polcz Alaine (1)
- puliszka (1)
- puliszkafelfújt (1)
- Radu Anton Roman (1)
- rahát (1)
- rebarbara (1)
- reggeli (1)
- rizottó (1)
- rizs (1)
- rizskrém (1)
- sajt (1)
- saláta (2)
- sonka (1)
- sós sütemények (3)
- spárga (5)
- spárgaleves (1)
- spenót (1)
- spoonbread (1)
- szakácskönyv (2)
- szárított paradicsom (3)
- szósz (1)
- tárkony (1)
- tej (1)
- tészta (3)
- thai (1)
- tojás (4)
- töltöttkápszta (1)
- tortang talong (1)
- túrógombóc (1)
- vacsora (3)
- vanília (1)
- vaníliás cukor (1)
- vegetáriánus (3)
- vendégváró (1)
- vendégváró. (1)
- virsli (1)
- vörös áfonya (1)
- zakuszka (1)
- zöldség (11)
- zöldségleves (1)
No comments:
Post a Comment