Wednesday, December 16, 2009

Kínában minden kínai: édes-savanyú csirke büfé módra





A kínai vendéglők - a kínai koszt
általában - mint vallás osztják meg az étellel paráználkodókat, abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy az otthon, illetve tájainkon készült kínai koszt köszönőviszonyban
sincs az eredetivel. Magam is ezt vallom (ha az ilyesmit vallani lehet), mégis közreadom ezt a receptet, mert ha az eredeti (és kiváló) kínai receptekkel nem is, a kínai gyorsbüfék választékával ez bátran felveheti a versenyt. Lévén, hogy onnan származik. Így azonban legalább friss, én szerzem be a hozzávalókat, az epeömlésért és
ételmérgezésért csakis magamat okolhatom.

Amikor pedig valaki olyan gyakran dőlt ágynak a fentemlített kínai étkezdék nagyszerű és ősi (értsd: romlott) felhozatalától, ez azért szempont.

A recept viszont tetszett, gyors, viszonylag olcsó, hamar megvan.

Hozzávalók:

(a szakács szerint):

1 kicsontozott csirkemell (150 gramm)
liszt (250 gramm)
1 tojás
1 murok felkockázva
1 zsenge tököcske vagy cukkini
ugyanannyi ananász (konzerv) felkockázva (a zöldségre és ananászra következetesen 50 grammot ad meg, én a kétszeresét használtam)
100 gramm édes ketchup (itt nem kell sokat teketóriázni, lehet akármilyen csak csípős ne legyen)
40 gramm cukor
30 mililiter fehér ecet
olaj (ne oliva, ehetetlenül nehéz és zsíros lesz tőle)
pici étkezési keményítő

Az elkészítés módja ott a beágyazott videón.

Rizset főzök. A zöldséget felkockázom, a csirkemellet felkockázom vagy csíkokra vágom, a lisztből, tojásból és kis vízből sűrű (de nem túlságosan sűrű)
palacsintatésztát keverek, a csirkemell mehet bele a tésztába, forró és bő olajban kisütöm, amikor aranybarnára sült, szalvétára szedem.
Közben pici olajon párolni kezdem a tököt és murkot, rá jön a ketchup, a cukor, az ecet, forralom pár percet, vízzel feltöltöm ha kell (nagyon kevés víz), bele az ananász, keményítő. Erős tűzön forralom pár percet (nem több mint öt), kész van. A végén a húst bele, forralom még egy-két percet, lehet is tálalni.

A receptben említett felette titkzatos "fehér ecet" eredetileg rizsecet - ez kevésbé savas, édekésebb. Ha nincs, az se baj, akármilyen édesebb fehér ecet megteszi.

Azt kínaiaktól tudom, hogy az édesítéshez nemcsak a cukor jó, hanem savanykás dzsemek is, a ribizliíz ideális lett volna például, eredetileg azzal akartam, de nincs itthon.
Van aki szójaszószt is tesz bele, opcionális, szerintem többet árt, mint használ.






No comments:

Címkék