Thursday, December 3, 2009

Narancsos madártej

"Egy liter forró tejbe kanállal beleszaggatjuk 5 tojás kemény habbá vert fehérjét, és kifőzve szitán lecsurgatjuk. Közben egy deci tejben megfőzzük két narancs lereszelt héját. Az 5 tojássárgát kikeverjük 5 evőkanál cukorral meg egy evőkanál liszttel, a tejjel felöntjük, átszűrve hozzáadjuk a narancsízű tejet is. Az egészet gőz fölött sűrű krémmé főzzük, és a tűzről levéve még hozzáadhatunk néhány kanál narancslikőrt is (esetleg néhány csepp narancsesszenciát).

A krémet üvegtálba vagy talpas pohárba töltjük, tetejére rakjuk a kifőtt habot, és mindegyik habcsomóra egy egy nyers narancskarikát fektetünk. Jól behűtve, aprósüteménnyel tálaljuk."


Nem tudom, honnan van ez a recept. Kézzel írott recept, egy régi könyben találtam, könyvjelzőnek használhatta valaki. Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt, azóta sem találkoztam vele.

A narancskarikák tetejére habcsók vagy keserűcsokoládé dukált, ez utóbbi reszelve.

Előbb a csokoládé tűnt el, aztán a narancs, aztán a gyermekkor.

Nosztalgiaétel, megunhatatlan, megfekszi az ember gyomrát és könnycsatornáit, különösen most, karácsony előtt.

2 comments:

Ottis said...

Nagyon jól hangzik, én kipróbálom!Imádom egyébként is a madártejet!

Vörösbor said...

Örülök, hogy tetszik. Érdemes kipróbálni (szerintem). Látványos is, hab a tetején, arra narancs, arra csoki, arra jöhet még valami vörös (télen meggy például).
Annyit még, ehhez a recepthez én mindig piaci tejet használok, akkor valóban krémszerű az állaga. Amikor pedig nemcsak gyerekeknek megy, nem kell spórolni a narancslikőrrel (jöhet bele rum, vagy vodka vagy whisk(e)y), és akkor az ember már a tojáslikőrnél tart... A naranccsal se spórolj, én itt az eredeti receptet írtam le.

Címkék