"Egy liter forró tejbe kanállal beleszaggatjuk 5 tojás kemény habbá vert fehérjét, és kifőzve szitán lecsurgatjuk. Közben egy deci tejben megfőzzük két narancs lereszelt héját. Az 5 tojássárgát kikeverjük 5 evőkanál cukorral meg egy evőkanál liszttel, a tejjel felöntjük, átszűrve hozzáadjuk a narancsízű tejet is. Az egészet gőz fölött sűrű krémmé főzzük, és a tűzről levéve még hozzáadhatunk néhány kanál narancslikőrt is (esetleg néhány csepp narancsesszenciát).
A krémet üvegtálba vagy talpas pohárba töltjük, tetejére rakjuk a kifőtt habot, és mindegyik habcsomóra egy egy nyers narancskarikát fektetünk. Jól behűtve, aprósüteménnyel tálaljuk."
Nem tudom, honnan van ez a recept. Kézzel írott recept, egy régi könyben találtam, könyvjelzőnek használhatta valaki. Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt, azóta sem találkoztam vele.
A narancskarikák tetejére habcsók vagy keserűcsokoládé dukált, ez utóbbi reszelve.
Előbb a csokoládé tűnt el, aztán a narancs, aztán a gyermekkor.
Nosztalgiaétel, megunhatatlan, megfekszi az ember gyomrát és könnycsatornáit, különösen most, karácsony előtt.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Címkék
- afgán (1)
- alma (2)
- amerikai (1)
- amerikai konyha (1)
- ázsiai citromfű (1)
- bárány (1)
- bazsalikom (2)
- befőzés (1)
- bolo pretu (1)
- bor (2)
- borzalom (1)
- cajun-kreol (1)
- cantuccini (1)
- citrom (1)
- citromfű (1)
- comfort food (1)
- creme fraiche (1)
- crumble (1)
- cseresznye (1)
- csirke (6)
- csombor (1)
- csorba (1)
- cukor (1)
- curry (2)
- desszert (7)
- diétás (3)
- dió (3)
- divat (1)
- édesburgonya (2)
- édesség (2)
- egyéb (1)
- előétel (2)
- epediéta (1)
- eper (1)
- etno (7)
- felfújt (2)
- főétel (1)
- főfogás (1)
- Főzzünk örömmel (1)
- fürjtojás (2)
- gasztróajándék (1)
- gasztrotársadalom (1)
- gluténmentes (1)
- gomba (5)
- gorgonzola (1)
- gyömbér (2)
- gyomordiéta (1)
- gyümölcskenyér (2)
- gyümölcsleves (1)
- hagyma (2)
- Hal (1)
- helyesírás (1)
- hidegtál (5)
- hús (3)
- húsgombóc (1)
- húsvét (1)
- indiai (2)
- juhtúró (1)
- kalács (1)
- kapor (2)
- kápszta (1)
- karfiol (3)
- kelt tészta (1)
- kenyér (3)
- keserűgomba (1)
- kínai (1)
- köret (1)
- korpacibere (1)
- kreol (1)
- krumpli (1)
- laskagomba (2)
- lestyán (1)
- leves (9)
- madártej (1)
- máj (2)
- máléliszt (1)
- mandula (2)
- maradékfelhasználás (2)
- maradékhasznosítás (2)
- Marcella Hazan (2)
- mogyoró (1)
- mozzarella (1)
- muffin (1)
- olasz (2)
- öregtészta (1)
- padlizsán (3)
- palacsinta (1)
- paradicsom (3)
- paradicsomleves (1)
- perzsa (1)
- pesto (1)
- pikáns (1)
- pisztácia (1)
- pizza (1)
- Polcz Alaine (1)
- puliszka (1)
- puliszkafelfújt (1)
- Radu Anton Roman (1)
- rahát (1)
- rebarbara (1)
- reggeli (1)
- rizottó (1)
- rizs (1)
- rizskrém (1)
- sajt (1)
- saláta (2)
- sonka (1)
- sós sütemények (3)
- spárga (5)
- spárgaleves (1)
- spenót (1)
- spoonbread (1)
- szakácskönyv (2)
- szárított paradicsom (3)
- szósz (1)
- tárkony (1)
- tej (1)
- tészta (3)
- thai (1)
- tojás (4)
- töltöttkápszta (1)
- tortang talong (1)
- túrógombóc (1)
- vacsora (3)
- vanília (1)
- vaníliás cukor (1)
- vegetáriánus (3)
- vendégváró (1)
- vendégváró. (1)
- virsli (1)
- vörös áfonya (1)
- zakuszka (1)
- zöldség (11)
- zöldségleves (1)
2 comments:
Nagyon jól hangzik, én kipróbálom!Imádom egyébként is a madártejet!
Örülök, hogy tetszik. Érdemes kipróbálni (szerintem). Látványos is, hab a tetején, arra narancs, arra csoki, arra jöhet még valami vörös (télen meggy például).
Annyit még, ehhez a recepthez én mindig piaci tejet használok, akkor valóban krémszerű az állaga. Amikor pedig nemcsak gyerekeknek megy, nem kell spórolni a narancslikőrrel (jöhet bele rum, vagy vodka vagy whisk(e)y), és akkor az ember már a tojáslikőrnél tart... A naranccsal se spórolj, én itt az eredeti receptet írtam le.
Post a Comment