Egészséges, gazdag és laktató.
Hozzávalók:
fél kiló csiperke (vagy csiperke és erdei gomba vegyesen, szárított is jó)
leveszöldség (két murok, egy petrezselyen, zeller vagy/és biovegeta)
egy közepes hagyma
egy-két tojás
liszt
olaj, vaj
só, bors, édesnemes paprika, rózsapaprika
petrezselyemzöld, kapor, zellerlevél, tejföl, citrom
Odateszem a zöldséget főni egy külön lábosban, ízlés szerint fűszerezem. A hagymát apróra vágom, olaj és vaj keverékén üvegesre dinsztelem. Megszórom édesnemes paprikával (mintha paprikást főznék, csak kevesebbet teszek bele). A gombát megtisztítom, felszeletelem, a dinsztelt hagymára dobom, lehúzom a tüzet. Párolom, lé nem kell rá, ha csiperkével dolgozunk, levet ereszt. Úgy tíz perc múlva feltöltöm, a lé lepje el a gombát, de csak alig. Rövid lére fogva főzöm, néha feltöltöm a zöldséglével. Kóstolom, sózom, borsozom. Lényeges, hogy rövid lére fogva főzzük: hamarabb kész van. Szempont az is, hogy sokkal intenzívebb íze lesz így.
Közben egy-két tojásból és lisztből tésztát keverek a galuskának. Inkább rugalmas-puha legyen, mint kemény. Belevágok egy csokor kaprot.
Amikor a leves kész (a zöldség megfőtt), feltöltöm a maradék zöldséglével vagy vízzel, amikor forr, beleszaggatom a galuskát. Amikor a galuska puhára főtt, fűszerezem, petrezselyezöldet szórok bele, belecsavarok egy fél citromot, tejfölözöm, tálalom.
Körülbelül harminc perc alatt kész is van, néha több, de nem sokkal. Annyira laktató, hogy ritkán kívánunk második fogást utána.
3 comments:
Örülök, hogy tetszik. Nagyon kívánom a gombát,minden formában, én sem tudom miért.
Nagyon jól néz ki! Nagyon szeretem a gombalevest, de ritkán készítem gyerekeim miatt. Ők inkább a gombapaprikást szeretik.
Pedig ez tulajdonképpen paprikás felöntve, igazán könnyű kétféleképp készíteni, csak egy lábas kell hozzá.
Post a Comment