Nemhiába nevezik osztrigagombának angolul, valóban emlékeztet rá.
Nemcsak a citrom, a fokhagyma és a bor tesz neki jót: eszméletlenül finom lesz tejfölben párolva is.
Hozzávalók:
fél kiló laskagomba
vaj
petrezselyem, kapor (a kapor elmaradhat)
citrom, fokhagyma
fehérbor
só, bors
tejföl
A laskagombát előkészítem: törlöm ha kell, levágom a szárakat, a szeleteket egyben hagyom. Egy serpenyőt felforrósítok, vajat dobok bele. A forró vajra dobom a szeleteket, mindkét oldalukon megpirítom őket a vajban. Közben két cikk fokhagymát felaprítok, a vajra és gombára dobom. Egy citrom levét kifacsarom, amikor a gombaszeletek megpirultak, a felét hozzáadom. Sózom, borsozom. Feltöltöm úgy egy pohárnyi borral, tovább párolom, kóstolom, ízesítem. A vége felé tejfölt teszek bele, jó öt percig azzal is forralom. (A fövési ideje circa fél óra, lehet több is, nem árt kóstolni közben.) A végén petrezselyemzöldet és kaprot szórok bele, ízlés szerint. Ugyancsak ízlés szerint még citromot, esetleg tejfölt is.
Jó önmagában is, hidegen is, salátának. Most rizottóval tálaltam.
4 comments:
Szia, ez csak laskából jó szerinted? Mert momentán az nincs. Van vargányám és csiperkém. Hm..?
Szia,
nem, ez nagyon jó csiperkéből is. Kevesebb borral, mert hamarabb fő, és kevesebb vajjal.
Köszi a választ, mindenképp kipróbálom:)
Tetszik a blogod, gratulálok!!!
Kösz szépen.
Post a Comment