Friday, April 16, 2010

Laskagomba borban, tejföllel




Nemhiába nevezik osztrigagombának angolul, valóban emlékeztet rá.


Nemcsak a citrom, a fokhagyma és a bor tesz neki jót: eszméletlenül finom lesz tejfölben párolva is.

Hozzávalók:

fél kiló laskagomba
vaj
petrezselyem, kapor (a kapor elmaradhat)
citrom, fokhagyma
fehérbor
só, bors
tejföl

A laskagombát előkészítem: törlöm ha kell, levágom a szárakat, a szeleteket egyben hagyom. Egy serpenyőt felforrósítok, vajat dobok bele. A forró vajra dobom a szeleteket, mindkét oldalukon megpirítom őket a vajban. Közben két cikk fokhagymát felaprítok, a vajra és gombára dobom. Egy citrom levét kifacsarom, amikor a gombaszeletek megpirultak, a felét hozzáadom. Sózom, borsozom. Feltöltöm úgy egy pohárnyi borral, tovább párolom, kóstolom, ízesítem. A vége felé tejfölt teszek bele, jó öt percig azzal is forralom. (A fövési ideje circa fél óra, lehet több is, nem árt kóstolni közben.) A végén petrezselyemzöldet és kaprot szórok bele, ízlés szerint. Ugyancsak ízlés szerint még citromot, esetleg tejfölt is.

Jó önmagában is, hidegen is, salátának. Most rizottóval tálaltam.




4 comments:

Melinda said...

Szia, ez csak laskából jó szerinted? Mert momentán az nincs. Van vargányám és csiperkém. Hm..?

Vörösbor said...

Szia,

nem, ez nagyon jó csiperkéből is. Kevesebb borral, mert hamarabb fő, és kevesebb vajjal.

Melinda said...

Köszi a választ, mindenképp kipróbálom:)
Tetszik a blogod, gratulálok!!!

Vörösbor said...

Kösz szépen.

Címkék