Wednesday, June 1, 2011

Diós-hagymás kenyér (öregtésztával) - a kevesebb néha több





Öregtészta leírása itt. A kenyeret előkészítettem, sütésre nem jutott idő: így alakult át a kelesztett hozzávaló öregtésztává, és nem bántam meg: valóban könnyebb vele dolgozni. Jobban megkel, foszlósabb, mindenképpen jobb, noha nem áll el sokáig. (Három napig így is friss marad.)
Gyönyörűen meg is kelt, a héja ropogós, azért lapult szét, mert a jénai tálam eltört, kénytelen voltam egy nagyobb tepsiben megsütni. Az ízén vajmi keveset változtat, vagy alig.

Hozzávalók:

- kb 15 - 20 deka öregtészta (nem szabad túladagolni, a kevesebb jobb)

- 15 deka teljes kiőrlésű liszt, 15 deka kenyérliszt (650-es)

- kb egy csésze langyos víz

- fél csomag porított élesztő (3-4 gramm) - lehet többet is, de itt is vigyázni kell az adagolással

- két közepesen nagy hagyma

- egy nagy marék dió, aprítva

- só, bors, cukor, tört koriander

- egy kk ecet

- csepp olaj

A lisztet, öregtésztát, élesztőt és vizet összekeverem, egy kiskanál sót és egy kiskanál cukrot adok hozzá, dagasztom vagy tíz-tizenöt percig. Fóliával befedem a tálat, letakarom, hagyom duplájára kelni.
(Nálam ez három-négy óra.)

A hagymát nagyon vékonyan felszeletelem, kevés olajon pirítom, borssal és tört korianderrel fűszerezem, ízlés szerint. Amikor kész, csepp ecetet öntök rá (az ecettel sem kell túlozni). A diót felaprítom. Minél több a dió, annál jobb lesz.


Amikor megkelt, megint dagasztom, valamivel kevesebbet, a végén beleforgatom a hagymát és a diót. Veknire formázom, lisztezett-vajazott (istenem, margarinozott) sütőpapírra teszem, a tepsiben hagyom még kelni kb. harminc percet, közben előmelegítem a sütőt -- minél forróbb, annál jobb. Késsel enyhén bevágom, ezzel sem kell túlozni, mint én most.

230-240 fokon kezdem sütni (gázsütő), a sütő aljára vízzel tele edényt teszek, hadd gőzölje.
15-20 perc múlva lehúzom kicsit a lángot, nem nagyon, tovább sütöm amíg kész. Amikor szépen pirul már, ellenőrzöm, ha az alja kong, kész is. Az én sütőmben ez úgy 50 perc, néha több. Nem árt ellenőrizni, és alkalomadtán lefedni, hogy ne kapjon oda a teteje.

Amikor kész, hideg vizet spriccelek rá, kendőbe tekerem amíg majdnem kihűl.

Megjegyzés: minél többször és minél többet dagasztom, annál jobb lesz - erre most nem volt sem időm, sem kedvem. Sokkal kevesebb munka van vele, mint hittem -- ez a változat, ha kevésbé mutatós is, nem lett rosszabb. Őrültség főzni ilyenkor, a kora nyári ízek, az édes hazai paradicsom, friss sajt mind jobban érvényesül ha nem főzöm agyon őket, nem csapom agyon fifikás fűszerezéssel. Friss kenyérrel mindez fejedelmi étek, alig is ettünk mást az utóbbi majdnem kánikulai napokban. (Mondanom sem kell, hogy késő este sütök csak.)

8 comments:

Ottis said...

Finom lehet nagyon, a hagymás kenyeret nagyon szeretem :)Eddig csak készen vettem :). Talán majd egyszer erre is jut időm :)

Vörösbor said...

Kösz, Ottis,

Mi nagyon szeretjük - sokkal kevésbé időigényes mint hittem. A dió is nagyon feldobja. Azért vágtam bele, mert a kedvenc hagymás kenyeremet nem gyártják többet - ahhoz kerestem receptet. Azóta nem vásárolunk több kenyeret. Egyébként így sokkal olcsóbb is.

Jutka said...

2012-es Erdelyi Konyha Kalendarium
receptbeszerzésbe kezdtem.
Egyelőre a május hónap receptjeihez.
Ha van kedved tisztelettel felkérnélek pár receptet küldjél nekem, tiszteletpéldány ellenértékében.
Ebben lehet előétel, leves, főétel és desszert. Előre is köszönöm Jutka.

Vörösbor said...

Persze,

de milyen receptek? Lehet blogon megjelent, stb, eredeti vagy sem? Ezt azért jó volna tudni....

Jutka said...

Igen a blogon megjelent receptek is jöhetnek. Kérlek írj a köv. címre:
pjutka1ster@gmail.com

Vörösbor said...

Ok, persze, szívesen. Határidő van?

Jutka said...

Egyelőre jó lenne a receptek címe, azt majd egyeztetünk!

Anonymous said...

A Pleasure megérteni vorosbor.blogspot.com. A fenti cikkek elég különleges, és nagyon élveztem olvasás a blog, és rámutat, hogy kifejezésre. Nagyon szeretem megjelenni vissza több mint egy tipikus alapon, postai úton sokkal több a téma. Köszönöm, hogy közös ... ne írásban!

Címkék