Saturday, June 18, 2011

Cseresznyés-mandulás crumble




Hozzávalók:

(morzsához)
- jó fél csésze liszt

- ugyanannyi őrölt mandula

- fél vaj

- csipetnyi só

- két evőkanál (másfél) cukor, lehet kevesebb

- reszelt narancshéj vagy citromhéj

Gyümölcsalaphoz:

- fél kiló magvalt cseresznye

- kb. fél pohár bor

- két ek cukor

- nagyon pici őrölt bors, árnyalatnyi

- fahéj

- citrom- vagy zöldcitrom lé


A cukrot karamellizálom, feltöltöm borral, beledobom a cseresznyét, egy-két percig kevergetem,
ízesítem, fahájat szórok rá, félreteszem. Megkóstolom, ha édeskét, további citrom- vagy lime lé megy bele. Vigyázok, hogy ne forraljam túl.

A lisztet összekeverem a darált mandulával, egy-két kanál cukrot teszek bele, csipetnyi sót, belereszelem egy citrom héját vagy ennek megfelelő narancshéjat.

Egy jénai tálat kivajazok, beleteszem a cseresznyét (ha túl sok levet ereszt, vigyázok, és arra is vigyázok, hogy ha lehet egy-két rétegben kerüljön a tál aljára a gyümölcs, ne többen: ellucskosíthatja a morzsarészt.). Arra is vigyázok, hogy azért maradjon leve is, a crumble lényege a fortyogó és savanykás gyümölcsalapon a valamivel töményebb és édesebb morzsa.

Rámorzsolom a lisztes-mandulás-vajas keveréket, forró sütőbe teszem, körülbelül fél órán át sütögetem, vagy amíg a teteje megpirul, nem tovább.

Fagylalttal tálaltam, tejszínhabbal is lehet.

Mivel a cseresznye édeskés, a cukrozással nagyon kell vigyázni. Ennél a receptnél különösen, a mandula önmagában nagyon tömény, és inkább sütemény mint crumble jelleget kölcsönöz ennek a receptnek.

2 comments:

Ottis said...

Nagyon guszta, már régóta akarok hasonlót készíteni!

Vörösbor said...

Örülök, hogy tetszik.

Vigyázz, a cseresznye nagyon édes (én elég sok bort és citromlevet használtam) - én nagyon várom a meggyszezont, éppen ezért.

Címkék