Saturday, June 18, 2011
Cseresznyés-mandulás crumble
Hozzávalók:
(morzsához)
- jó fél csésze liszt
- ugyanannyi őrölt mandula
- fél vaj
- csipetnyi só
- két evőkanál (másfél) cukor, lehet kevesebb
- reszelt narancshéj vagy citromhéj
Gyümölcsalaphoz:
- fél kiló magvalt cseresznye
- kb. fél pohár bor
- két ek cukor
- nagyon pici őrölt bors, árnyalatnyi
- fahéj
- citrom- vagy zöldcitrom lé
A cukrot karamellizálom, feltöltöm borral, beledobom a cseresznyét, egy-két percig kevergetem,
ízesítem, fahájat szórok rá, félreteszem. Megkóstolom, ha édeskét, további citrom- vagy lime lé megy bele. Vigyázok, hogy ne forraljam túl.
A lisztet összekeverem a darált mandulával, egy-két kanál cukrot teszek bele, csipetnyi sót, belereszelem egy citrom héját vagy ennek megfelelő narancshéjat.
Egy jénai tálat kivajazok, beleteszem a cseresznyét (ha túl sok levet ereszt, vigyázok, és arra is vigyázok, hogy ha lehet egy-két rétegben kerüljön a tál aljára a gyümölcs, ne többen: ellucskosíthatja a morzsarészt.). Arra is vigyázok, hogy azért maradjon leve is, a crumble lényege a fortyogó és savanykás gyümölcsalapon a valamivel töményebb és édesebb morzsa.
Rámorzsolom a lisztes-mandulás-vajas keveréket, forró sütőbe teszem, körülbelül fél órán át sütögetem, vagy amíg a teteje megpirul, nem tovább.
Fagylalttal tálaltam, tejszínhabbal is lehet.
Mivel a cseresznye édeskés, a cukrozással nagyon kell vigyázni. Ennél a receptnél különösen, a mandula önmagában nagyon tömény, és inkább sütemény mint crumble jelleget kölcsönöz ennek a receptnek.
Labels:
cseresznye,
desszert,
édesburgonya,
mandula
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Címkék
- afgán (1)
- alma (2)
- amerikai (1)
- amerikai konyha (1)
- ázsiai citromfű (1)
- bárány (1)
- bazsalikom (2)
- befőzés (1)
- bolo pretu (1)
- bor (2)
- borzalom (1)
- cajun-kreol (1)
- cantuccini (1)
- citrom (1)
- citromfű (1)
- comfort food (1)
- creme fraiche (1)
- crumble (1)
- cseresznye (1)
- csirke (6)
- csombor (1)
- csorba (1)
- cukor (1)
- curry (2)
- desszert (7)
- diétás (3)
- dió (3)
- divat (1)
- édesburgonya (2)
- édesség (2)
- egyéb (1)
- előétel (2)
- epediéta (1)
- eper (1)
- etno (7)
- felfújt (2)
- főétel (1)
- főfogás (1)
- Főzzünk örömmel (1)
- fürjtojás (2)
- gasztróajándék (1)
- gasztrotársadalom (1)
- gluténmentes (1)
- gomba (5)
- gorgonzola (1)
- gyömbér (2)
- gyomordiéta (1)
- gyümölcskenyér (2)
- gyümölcsleves (1)
- hagyma (2)
- Hal (1)
- helyesírás (1)
- hidegtál (5)
- hús (3)
- húsgombóc (1)
- húsvét (1)
- indiai (2)
- juhtúró (1)
- kalács (1)
- kapor (2)
- kápszta (1)
- karfiol (3)
- kelt tészta (1)
- kenyér (3)
- keserűgomba (1)
- kínai (1)
- köret (1)
- korpacibere (1)
- kreol (1)
- krumpli (1)
- laskagomba (2)
- lestyán (1)
- leves (9)
- madártej (1)
- máj (2)
- máléliszt (1)
- mandula (2)
- maradékfelhasználás (2)
- maradékhasznosítás (2)
- Marcella Hazan (2)
- mogyoró (1)
- mozzarella (1)
- muffin (1)
- olasz (2)
- öregtészta (1)
- padlizsán (3)
- palacsinta (1)
- paradicsom (3)
- paradicsomleves (1)
- perzsa (1)
- pesto (1)
- pikáns (1)
- pisztácia (1)
- pizza (1)
- Polcz Alaine (1)
- puliszka (1)
- puliszkafelfújt (1)
- Radu Anton Roman (1)
- rahát (1)
- rebarbara (1)
- reggeli (1)
- rizottó (1)
- rizs (1)
- rizskrém (1)
- sajt (1)
- saláta (2)
- sonka (1)
- sós sütemények (3)
- spárga (5)
- spárgaleves (1)
- spenót (1)
- spoonbread (1)
- szakácskönyv (2)
- szárított paradicsom (3)
- szósz (1)
- tárkony (1)
- tej (1)
- tészta (3)
- thai (1)
- tojás (4)
- töltöttkápszta (1)
- tortang talong (1)
- túrógombóc (1)
- vacsora (3)
- vanília (1)
- vaníliás cukor (1)
- vegetáriánus (3)
- vendégváró (1)
- vendégváró. (1)
- virsli (1)
- vörös áfonya (1)
- zakuszka (1)
- zöldség (11)
- zöldségleves (1)
2 comments:
Nagyon guszta, már régóta akarok hasonlót készíteni!
Örülök, hogy tetszik.
Vigyázz, a cseresznye nagyon édes (én elég sok bort és citromlevet használtam) - én nagyon várom a meggyszezont, éppen ezért.
Post a Comment