Hozzávalók: 5- 6 alma, két ek. vaj, liszt, tej, 3-4 tojás, 2-3 kanál cukor, savanykás dzsem, és/ vagy dió, mandula, egy citrom, citromfű
4 közepesen nagy almát (mindig savanykás fajtát használtam) meghámozni, kivájni, az üreget tetszés szerint megtölteni dióval, mandulával vagy dzsemmel. A vajból, lisztből kevés besamelt főzni, (nem túl sűrűre), amikor langyos a tojássárgájákat elkeverni benne, a fehérjéket kemény habbá verni, beleforgatni a besamelbe A citrom lereszelt héját beleszórni.
Egy formát kikenni, liszttel megszórni, az almákat beleültetni, ráönteni a besamelt, forró sütőbe tenni 30-40 percre.
Amíg sül: két kanál cukrot karamellizálni, az almákat kisebb darabokra vágni, megforgatni a karamellben, másfél deci fehérborral felönteni (használtam Chardonnay-t is, Furmintot is, mindkettővel jó), párolni pár percet. Ízlés szerint cukor még jöhet bele, a végén citromfű.
Az alaprecept unalomig ismert, azonban a végtelenségig variálható még legegyszerűbb formájában is: fogyókúrás változata készülhet besamel nélkül (ilyenkor a gyümölcsöt kevés borban vagy konyakban megpároljuk előtte), amennyiben inkább desszertnek szánjuk, a gyümölcsöket lehet karamellizálni mielőtt a tojásba forgatnánk. Citrom helyett jöhet bele vanília és kevés reszelt keserűcsoki.
Legközelebb körtével (konyakkal vagy aszúborban), és vagy őszibarackkal készítem majd (könnyebb de ugyancsak édes borban).
No comments:
Post a Comment