Az eredeti recept itt található. Keveset módosítottam rajta: vaj helyett olajat használtam, creme fraiche helyett tejfölt és tejszínt, gorgonzola helyett most parmezánt.
Hozzávalók: egy közepes karfiol, egy közepes hagyma, olaj (vagy vaj vagy mindkettő), kakukkfű, két babérlevél, kb. egy liter csirke alaplé, egy marék gorgonzola vagy parmezán, só, bors bőven, tejföl vagy tejszín vagy mindkettő.
A hagymát nagyon vékonyan felszeletelem, üvegesre fonnyasztom, rádobom a felaprított karfiolfejeket, megsózom, borsozom, felöntöm az alaplével, beleteszem a babért és a kakukkfüvet, harminc-negyven percig főzöm (amíg a karfiol megpuhul)
Villával összetöröm (nem nagyon, ezt a változatot nem pürésítem), beleszórom a parmezánt vagy gorgonzolát (ez utóbbival forralom még egy két percet), leveszem a tűzről, tejföl bele, kész. Jön még bele durván őrölt bors, jöhet bele petrezselyem is (most kihagytam).
Sajtos pirítóssal tálaltam, arra gondoltam, legközelebb fűszeres olajban pirítom a kenyeret levesbetétnek. Az eredeti receptben nem szerepel levesbetét, szerintem érdemes megpróbálni.
No comments:
Post a Comment