Tuesday, August 4, 2009

Afgán rizs

Hozzávalók (parasztmértékkel) :

- két- három csésze rizs (Ne hosszúszemű rizset használjunk, száraz lesz tőle.)

- 5-6 gomba (Lehet több is. Csiperkét használtam. Mindenképp semleges ízű gomba legyen. Fogalmam sincs, mi lehet az eredetiben, mindenesetre elképzelem a hülyére bombázott afgánokat amint két megszállás között arról vitatkoznak, hogy mi mehet az afgán rizsbe, hagyjuk, elvégre enni szeretnénk.) Lehet több is. Elmaradhat, ilyenkor több dió jön bele. Fordítva nem érvényes. Bár a dió és fokhagyma adja meg az ízét, tapasztaljuk ki személyesen, de arra vigyázzunk, hogy fokhagyma ne nyomja el a dió és a mazsola (amely nem fog édesnek tűnni) ízét.

- kb. három-öt gerezd fokhagyma (hazaiból kettő-három is elég, kínaiból lehet több)

- egy közepes hagyma (nem vöröshagyma)

- egy-két marék dió (lehet több, ízléstől függ)

- egy-két marék mazsola

- só, bors, petrezselyemzöld

- kardamom

- vaj vagy olivaolaj (esetleg mindkettő)

Lehet köret (ebben az esetben kevesebb hagyma, fokhagyma, mazsola és gomba kell bele), lehet előétel (több gomba, vadul bors, ebben az esetben vajon készítem), lehet önálló fogás (vegetáriánusoknak ajánlott, ha van ilyen állat).

Vajon (vagy olivaolajon, a kettő keverékén) megfuttatni a nagyon vékonyan szeletelt hagymát (ne aprítsuk fel) és apróra aprított fokhagymát. Hozzáadjuk a felaprított diót (nem túl apró ez sem, egyebekben: bánjunk vele bőkezűen), pirítjuk ízlés szerint, hozzáadjuk a gombát, pároljuk, beledobjuk a mazsolát, készre pároljuk. (Ha létezik ilyen magyarul. Mármint készre párolni.)
Megsózzuk, megborsozzuk, amikor kész petrezselyemzöldet szórunk bele. (Calmo, calmo. Ne legyünk túl bőkezűek. Türelem).

Közben: rizset főzünk-párolunk, pici sóval, símán. Semmi bele a rizsen kívül.

Amikor az alap (vagy minek is nevezzem) kész, a rizset belekavarjuk. A végén borssal, petrezselyemmel és kardamommal fűszerezzük. A kardamom elmaradhat, ilyenkor több petrezselymet kap, de ezzel is vigyázni. A kardamommal (az eredeti recept szerint ez nem maradhat el, szerintem igen, akkor is ha több iráni megesküszik rá, hogy inkább holtan mint kardamom nélkül).

Annyi még: ízlése válogatja, de ha lehet, külön főzzük a rizset és a diós-gombás alapot. Külön is fűszerezzük, amikor összekeverjük, ismét fűszerezzük.

Én vajjal készítem, nem rossz olivaolajjal sem, bár más: tessék kísérletezni.

Számos változata létezik, ez a legegyszerűbb.

Idő: amíg a rizs megfő

4 comments:

Gabojsza said...

Kedves Vörösbor,
ha majd több olvasnivaló lesz a blogodon, szívesen felveszünk a gyűjtőoldalra. Kérlek jelentkezz, mondjuk egy hónap múlva:-)
Jó blogolást, addig is!

Vörösbor said...

Gabojsza,

kösz! Jelentkezem majd.

Szamóca said...

Nagyon jól hangzik ez a rizs, igazi különleges csemege, szerintem így magában is.
Bár én a 'ha van ilyen állat' kategóriát erősítem - ahogy te mondanád.

Vörösbor said...

Szamóca,

örülök, hogy tetszik. Mi így önmagában szeretjük, gyakran főzöm.
A recept egyébként vadul buddhista és vegetáriánus barátnőmtől származik....

Címkék